Mendelssohn & More: concert rondom drie jubilarissen

Felix Mendelssohn-Bartholdy, César Franck en Lorenzo Perosi vieren dit jaar alledrie een jubileum. De stichting Ludens organiseert daarom een concert rond deze drie componisten. Het concert vindt plaats op zondagmiddag 13 november 2022 in de Basiliek Sint-Jan in Oosterhout en wordt verzorgd door een projectkoor- en ensemble onder leiding van Rick Muselaers. Vocale solisten zijn de sopranen Luisa Kop en Ilse van Wuijckhuijse. Fluitiste Marij van Oosterhout en celliste Marieke Langkamp spelen in het begeleidingsensemble samen met pianist Ton Stevens. Frans Bullens bespeelt het harmonium; basiliekorganist Jan Willems het Maarschalkerweerdorgel. Het concert begint om 15.00 uur en de toegangsprijs bedraagt € 10,-

Mendelssohn
Felix Mendelssohn-Bartholdy viert dit jaar zijn 175ste geboortejaar. Het werk van Johann Sebastian Bach was een grote bron van inspiratie voor hem. Dat is goed te horen in de hymne ‘Hör’ mein Bitten’. Mendelssohn was ook een bekwaam organist en componeerde zes fraaie orgelsonates gecomponeerd. Een van die werken is tijdens het concert te horen, naast uiteraard een orgelwerk van Bach.

Franck
De tweede grootheid die dit jaar centraal staat in veel orgelconcerten is César Franck. Hij werd tweehonderd jaar geleden geboren. Naast twee koorwerken (‘Domine, non secundum’ en de bekende ‘Psalm 150’) zal een van de kleinere orgelwerken van deze grootmeester klinken, de Elevation in fis mineur, maar dan in de bewerking van Frans Bullens voor harmonium en piano. Een combinatie die Franck zeer kon waarderen.

Perosi
De derde jubilaris is de Italiaan Lorenzo Perosi van wie we het 150ste geboortejaar vieren. Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn vernieuwende kerkmuziek. Van hem klinkt het zelden uitgevoerde Credo uit zijn tweede ‘Missa Poniticalis’.

Scroll naar boven