Jeanne d'Arc

La Passion de Jeanne d’Arc

Zaterdag 23 maart 2024 20:00 uur. Basiliek Sint-Jan, Markt 28, Oosterhout. De toegang is gratis.

La Passion de Jeanne d’Arc: De (stomme) filmklassieker uit 1928 van Carl Theodor Dreyer live begeleid op het Maarschalkerweerdorgel door Geert Bierling, voormalig stadsorganist van Rotterdam.

De film gaat over de laatste uren van de Franse vrijheidsstrijdster Jeanne d’Arc voordat ze geëxecuteerd zal worden. In de film zie je haar berechting, gevangenschap, marteling en tenslotte haar executie. Je zou de film kunnen zien als een soort passiespel. Er zijn veel close-ups van het gezicht, dat volgens de regisseur de toegang is tot de ziel. Deze uitvergrote emoties zijn bijzonder aangrijpend.

De oorspronkelijke film werd geheel zonder achtergrondmuziek opgenomen en tijdens de vertoning zal de organist Geert Bierling de film live, al improviserend, begeleiden op het Maarschalkerweerd-orgel. Stichting Ludens, de H. Catharinaparochie en Vastwel organiseren samen deze filmvertoning. Na de vertoning nodigen de organisatoren u uit om met elkaar in gesprek te gaan in de pastorie op de Markt. Hierbij zullen we op zoek gaan naar de raakvlakken met ‘tussen Weten & Vergeten’: het thema van het Vastwel-project dit jaar.

Scroll naar boven