Schola Bavonensis

Al bijna tien jaar vieren we maandelijks op zondagmiddag om 17.00u de Latijnse Vespers in de basiliek met de Schola Bavonensis. Deze jeugdige groep mannen, met zangers tussen de 18 en 55, staat onder leiding van Jan Willems.
De Schola probeert aansluiting te vinden bij de kloostertraditie, waarvoor door de eeuwen heen prachtige gregoriaanse melodieën zijn geschreven.
Deze middeleeuwse melodieën proberen zij uit te voeren volgens de nieuwste muziekwetenschappelijke inzichten. Een aantal scholaleden volgde daartoe meermaals de Sommerkurs für Gregorianik aan de Duitse Folkwang Universität der Künste (Essen).
Voorafgaand en na de viering speelt basiliekorganist Jan Willems steeds het monumentale Maarschalkerweerdorgel (1890). Tijdens de viering is het Verschueren-orgel (1977) solistisch te horen. De gregoriaanse gezangen worden uiteraard niet begeleid. Het meditatieve karakter van het gregoriaans nodigt uit voor stilte en reflectie. In de prachtige akoestiek van de basiliek komt deze muziek prachtig tot zijn recht.

Geschiedenis van de Schola
De naam Schola Bavonensis vindt zijn oorsprong in de gelegenheid waarvoor het destijds werd opgericht: de verklanking van het middeleeuwse Officie ter ere van Sint-Bavo, patroonheilige van het naburige dorp Raamsdonk, in oktober 2004. Vervolgens verzorgde de Schola, toen nog onder leiding van musicus Jerry Korsmit, een aantal jaar maandelijks een Gezongen Avondgebed met gezangen uit het Abdijboek in de OLV Hemelvaartkerk van Raamsdonksveer. Inmiddels is de Sint-Jansbasiliek van Oosterhout de vaste standplaats van de Schola geworden. Ook verzorgde de Schola optredens buiten de genoemde plaatsen: Sankt-Ludgerusbasilika (Werden), Hohen Dom (Essen), Wijk en Aalburg (lezing Antoine Bodar), Amersfoort (Grote-of Sint-Joriskerk) en Etten-Leur (Lambertuskerk).

Scroll naar boven