Foto familie Kalkman en vrienden

WoutKalkman­Memorial­­Marktconcert 2023

Het tiende Marktconcert op zaterdagmiddag 2 september wordt verzorgd door de familie Kalkman en enkele muzikale vrienden. Begin 2019 overleed de bekende Oosterhoutse organist Wout Kalkman. Naast organist was Wout ook componist, waarbij hij de laatste jaren vaak het pseudoniem Walter Barendse gebruikte.

Wout heeft vele jaren, vaak samen met zijn musicerende dochters, Marktconcerten verzorgd. Hij wist daar de juiste toon te vinden door met een zorgvuldig samengesteld programma van zowel klassieke, populaire en ook jazz-muziek vele niet-orgelliefhebbers naar de Basiliek te lokken. Dit past uiteraard perfect in de doelstelling van de Stichting Ludens om een zo breed mogelijk publiek in contact te brengen met het Maarschalkerweerdorgel.

Ter nagedachtenis aan Wout hebben de muzikale adviseurs van Ludens bedacht om één van de laatste Marktconcerten van elk seizoen vorm te geven als een Wout Kalkman Memorial Marktconcert, waarbij een programma geheel in de stijl van Wout wordt geprogrammeerd.

Dit jaar wordt het WKMM-concert verzorgd door twee van de musicerende kinderen Kalkman, Annemarie (viool) en Danielle (fluit), aangevuld met vele muzikale vrienden van Wout (Frans Bullens, Antony Hermus, Ton Stevens, en stadsorganist Jan Willems). Ook onze pastoor Jochem van Veldhoven is in het verleden tot het orgel ‘bekeerd’ door Wout en zal een orgelstukje ten gehore brengen.

Geheel in de traditie van Wout blijft het programma tot het allerlaatste moment geheim, maar uw verslaggever heeft toch al een inkijkje kunnen nemen. Zo zullen er vanzelfsprekend composities van Walter Barendse ten gehore worden gebracht (o.a. zijn Lumen), maar ook een Lied ohne Worte van S. Karg-Elert voor harmonium en piano, en jazz-muziek van Johan Datema (wereldpremière van zijn nieuwe blues voor orgel Catt et Belle). Antony Hermus tekent voor een improvisatie over Efteling-melodieën, dit ter nagedachtenis aan de eerder dit jaar overleden Efteling-huiscomponist Ruud Bos. Uiteraard zal ook een stichtelijke psalm (Fantasie over Psalm 43 van Feike Asma) niet ontbreken. Van harte aanbevolen dit WKMMarktconcert!

Scroll naar boven